Advertisement

 

Futbolda mesafeler hakkında daha önceki yazımda konuşmuştuk mevkisel olarak oyuncular nasıl antrene olmalı bunlardan bahsedeceğim…

Sezon öncesi bir çok oyuncunun uzun uzun koşular yaptığını görüyordum 30 dakika 45 dakika 60 dakika bunlar faydasız mı asla ancak futbolun bir “Interval” değil “intermittent” oyun olduğunu düşünürsek bu koşuların sizin ihtiyacını karşılar mı bu biraz ???? düşündürücü.

Bir kanat oyuncusunu düşünecek olursak mevkisel olarak incelediğimizde en yüksek sprint mesafelerine ve sprint sayısına sahip olan mevkidir.

Advertisement

Bu oyuncuların sezon öncesinde 60 dakika koşulara mı yoğunlaşması daha mantıklıdır yoksa yüksek hızda mesafeler kat etmesi mi daha mantıklıdır ?

Sezon içinde de gelecek olursak maçı düşündüğümüzde her oyuncu aynı mesafeler kat etmediği için bir orta saha 12.000 M toplam mesafe kat ederken daha az sayıda sprint mesafesine sahip olabiliyor bir kanat 400-600 M sprint mesafesine daha az toplam mesafeye sahip olabiliyor.

Fastest Running and Sprinting in Football ⚽????When the soccer player Humiliates others with his Speed! - YouTube

Bu oyuncuların sezon içi ve sezon öncesinde aynı antrenmanı yapıp aynı yüke maruz kalması ne kadar mantıklı ?

Bugün bu soruların cevabını yanıtlayacağım…

Öncelikle oyuncuların profillerini belirlemek için MAS,MSS,ASR değerlerine sahip olmamız gerekiyor örnek verecek olursak MAS değerini belirlemek için 30-15 IFT YOYO testi (sahada en sık kullanıldığı için bahsettim güvenilirliği iki testinde tartışılır ) Gacon testi gibi şeyler kullanılır. MSS değerini belirlemek içinde elit bir oyuncunun 40-60 M maksimum hızında ulaştığını düşünürsek 50 M 60 M sprint testi uygulanır.

Testler ile alakalı detaylı olarak başka bir yazıda bahsedeceğim…

Öncelikle MAS,MSS,ASR nedir bunlardan bahsedelim…

Maksimum aerobik hız (MAS), maksimum oksijen alımının (VO 2 max) meydana geldiği en düşük koşu hızıdır.

MSS=Maksimal sprint hızı

Maksimum sprint hızı (MSS) ile maksimum aerobik hız (MAS) arasındaki farkta anaerobik hız rezervi olan ASR’dir.

Anaerobic Speed/Power Reserve and Sport Performance: Scientific Basis, Current Applications and Future Directions - Martin Buchheit

Mevkisel olarak MAS,MSS,ASR değerleri ortalama olarak nedir ?

Genelde hız profilli oyunucular yüksek MSS düşüş MAS’a sahip olur bu oyuncuların anaerobik hız rezervi yüksektir.

Yüksek dayanıklılığa sahip olan oyuncular yüksek MAS değerleri düşük MSS değerlerine sahip olur bu oyuncuların anaerobik hız rezervi düşüktür.

İki profile sahip olan oyuncularda hibrit profili olarak adlandırılır bu değerler ortalamadadır.

CB: Stoper Oyuncuları  FB: Bek Oyuncuları CDM: Merkez Defansif Orta Saha Oyuncuları

CAM: Merkez Ofansif Orta Saha Oyuncuları  WA: Kanat Oyuncuları CF: Forvet Oyuncuları

Burada oyuncuları incelediğimizde farklı profilleri görebiliyoruz.

Yukarıda mevki olarak farkındalıklardan bahsettim ve direkt konuya geçmek istiyorum.

Forvet ve kanat oyuncuları daha yüksek hızda mesafelere maruz kaldığı için sezon içinde antrene olurken ekstra bu yüklere maruz kalmaları gerektiğini görebiliyoruz ayrıca bu oyuncular daha fazla sprint attığı için daha güçlü posterior zincir kas gruplarının burda önemi daha da çok ortaya çıkıyor biliyorsunuz ki hamstring sakatlıkları en çok yüksek hızlı koşu anlarında bacağın yukarıya çekildikten sonra salınım fazından sonraki yere konuş anında gerçekleşiyor bunun için bu oyuncular ekstra olarak bu kas gruplarına daha çok önem vermeli ve maçta kat ettikleri mesafelere göre planlamada ona göre mesafeler kat etmeli.

Unutmayın hamstringler için en etkili sakatlık önleyici sprintlerdir yüksek şiddetli koşulardır ! 

Sprint derken 10-20 M koşuları kas ettiğimi zannetmeyin 40-60 m arası maksimal hızlara yakın yüklere maruz kalmaktan bahsediyorum.

Orta saha oyuncularını incelediğimizde MAS değerlerinin daha yüksek olduğunu görebiliyoruz bir oyuncu hariç orta saha oyuncularının da buna göre bu yüklere göre antrene olması gerektiğini görebiliyoruz.

Tabi ki bunları bireysel olarak bakmak için müthiş bir ekibe ihtiyacımız var Türkiye şartlarında bunun çok zor olduğu malum burada bahsetmek istediğim 600 M sprint mesafesi kat eden oyuncuyla 100 M sprint mesafesi kat eden oyuncunun yük talebi aynı olmadığı 12.000 M toplam mesafe kat eden oyuncu ile 8000-9000 M mesafe kat eden oyuncunun yük talebi aynı olmadığı şimdi aşağıdaki tabloyu inceleyelim…

 

Tabloyu incelediğimizde Mbappe ,Tchouameni ve Casemiro, Vinicus arasındaki sprint mesafesi farkını toplam mesafe farkını rahatlıkla görebiliyoruz bahsetmek istediğim şey tamda bu aslında.

Mbappe’nin ihtiyacı olan Tchouameni’nin ihtiyacı olan yüklerin aynı olmadığı.

Oyuncuların koşu taleplerindeki farkılıklar teknik direktörün oyunculardan neler istediği ile de doğrudan alakalıdır eğer Messi’ye sahipseniz çok koşmasını isteyemezsiniz forvet oyuncularının genellikle çok toplam mesafe kat ettiğini söylemeksek de Benzema bunun tam aksi bir örneğidir. Ben burada oyuncuların sezon içi ve sezon öncesinde koşu taleplerinin antrenmanlarda bir miktar bireyselleşmesi gerektiğinden bahsettim.

 

Bir sonraki yazımda futbol için en doğru güvenilirliği en yüksek olan testlere değineceğim…

Yazar: Kerem Can Karaca

Instagram: https://www.instagram.com/keremcankaracacoach/

Mail:[email protected]

 

Advertisement

Bir Cevap Yazın