Advertisement

Bugün koşu mesafelerinin 2022 Katar Dünya Kupası’nın ile nasıl bir ilişkisi var ? Bundan bahsedeceğiz…

Mevkisel olarak bu koşu mesafeleri farkları hangi hızlarda ne kadar mesafede ?

Maçı kazanan gruptan çıkan takımlarda sırasıyla son 16’ya son 8’e kalan takımlarda hangi fiziksel parametreler hangi teknik taktik parametreler ne kadar belirleyici oldu ?

Bugün işin fiziksel kısmıyla birlikte işin teknik boyutuna da değineceğim…

Advertisement

Futbolun fiziksel parametreleri her geçen yıl paralel olarak artıyor özellikle 5 değişiklikten önce oyunun fiziksel kısmının daha baskın olduğunu söyleyebilirim.5 değişiklik geldikten sonra oyunun teknik kısmı bence biraz daha fazla devreye girdi.

Bununla alakalı oyunun hem fiziksel hem teknik boyutunu inceleyen bir çalışma sundum.

Burada hem yaptığım çalışmadan hem de diğer çalışmalarla size konuyu özetlemeye çalışacağım…

Aşağıda da gördüğümüz kadarıyla koşu mesafeleri başarı faktörü ile çok ilişkilendiremeyeceğimizi görebiliyoruz ancak teknik parametrelerinin gruptan çıkan takımlarda bariz bir şekilde üstün olduğunu görebiliyoruz…

Ancak yine de burada kesin yargılara varmak düşündürücü olabilir çünkü bu turnuvada yer almasalarda örnek olarak Mourinho,Kloop gibi teknik adamlar zaman zaman topa sahip olmadan oyunu oynarlar Guardiola gibi hocalar topa sahip olarak oyunu oynarlar bunlar gibi değişkenler olabilir.

Aşağıdaki tabloyu incelediğimizde ise yarı finale çıkan ve çıkamayan takımların teknik-taktik ve fiziksel performans parametreleri arasındaki farklılık incelendiğinde, gol ve başarılı top kapma sayısı verileri arasında üst tura çıkan takımlar lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir

En çok toplam mesafe kat eden takımlar sırasıyla

En çok yüksek şiddetli koşu mesafesi kat eden takımlar sırasıyla

En çok sprint mesafesi kat eden takımlar sırasıyla

 

En başta söylediğim gibi futbolun fiziksel parametreleri yıl geçtikçe paralel olarak artıyor buna bağlı olarak koşu mesafeleri her ne kadar sonuçlarla bir ilişkisi olmasa da burada dikkat etmemiz gereken şey aslında dünden daha fazla koşmamız gerektiği.

Marcelo Bielsa'nın aykırı zihnine bir yolculuk - Eurosport

Bielsa Leeds United döneminde koşu mesafeleri ile alakalı şöyle bir açıklamada bulundu:

Bielsa, Sky Sports’a  Ocak ayında “Koşmak çok anlamlı bir değer çünkü fedakarlığı gösteriyor” dedi . “Kullandığınız GPS’lerin hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olduğu zamanlar vardır ve olmadığı zamanlar vardır. Ama işleri belirli bir şekilde yapmak için gösterilen çabayı gösteriyorlar.” Baskı, toparlanma veya kontra atak yoluyla olsun, daha sıkı koşmak, Leeds’in bu sezon bu kadar rahat bir şekilde ilk 10’a girmesinin temel nedenlerinden biri oldu.

Leeds sadece çok koşmaz. Herkesten çok daha fazla koşarlar, öyle ki başkalarını da çok koşmaya zorlarlar.

Mevkisel olarak toplam mesafeler 

Mevkisel olarak sprint mesafeleri

 

Yukarıda mevkisel olarak incelediğimizde bek oyuncuları dışında arada çok büyük farklar görülmüyor olabilir ancak bu farklar elit oyuncularda değişiyor Vinicus, Neymar ,  Mbappe gibi o yüzden buradaki tabloya bakıp bütün oyuncular birbirlerine yakın mesafe kat eder demek yanlış olabilir.

Burada yazımın sonuna geliyorum görüldüğü gibi futbolun fiziksel parametreleri her geçen yıl paralel olarak artıyor bu yüzden oyuncular her geçen sezon daha fazla fiziksel performans göstermeli atletik performans antrenörleri teknik ekip buna göre çalışmaları planlamalı

 

Yazar: Kerem Can Karaca

Instagram: https://www.instagram.com/keremcankaracacoach/

Mail:[email protected] 

 

 

Advertisement

Bir Cevap Yazın