Home ANTRENMAN Halat Antrenmanı ve Bilimsel Etkileri!

Halat Antrenmanı ve Bilimsel Etkileri!

1
21563

Halatlar, yer çekimi kuvveti ve oluşturduğu dalgaların gücüyle insan sistemlerinin (kardiyovasküler, pulmoner ve sinir sistemleri..) fizyolojik tepkilerini geliştirmek için kullanılan alettir. Kısaca çift kuvvetli dinamik etki yaratan bir alettir.

HALAT ANTRENMANLARININ 10 FAYDASI

1- Kısa Zamanda Büyük Kazanç

Şimdiki çağda en önemli şey Zamanı kullanabilmektir. Çalışan kimsenin spor salonunda 2-3 saatini öldürmek isteyeceğini düşünmüyorum.Antrenmanda tüm kaslarınızı işe alacak ve kısa sürede sizi yoracak verimli antrenmanlar yapmanız en iyi yoldur.

Spor için sadece 25-30 dakika vaktiniz varsa bunun için en iyi kardiyo oturumu halatla yapılan çalışmalardır!

2- *En Hızlı Yağ Yakımı 

Yüksek Yoğunluk Antrenmanınızda (HIIT), halatlarla çalışıyorsanız yüzlerce kalori yakabilirsiniz. Sadece antrenman esnasında değil antrenmandan sonra iş yerinde otururken hatta uyurken bile toplamda 36 saat boyunca 200-250 ekstra kalori yakarsınız! Bu “afterburn” ya da EPOC etkisi, vücudunuzu yağ yakıcı bir sanal robot haline getirecek.Halat egzersizleri dinlenim kalori miktarını artırmak için favori antrenmanlarımdan biridir.

3- *Kasları Büyütürken Yağ Yaktırır

Çalıştığım zaman mümkün olduğunca verimli olmayı severim. Ekstra kalori yakmak için 30-40 dakika ağırlık çalışmasından sonra dakikalarca kardiyo yapmak bana göre değildir. Halat çalışmalarıyla Maksimum kalp atış hızında kısa süreli dalgalanmalar yaratarak kalori yakmayı severim. Bunun yanında omuz, biseps ve core kaslarımı inşa etmesi bir harikadır..30 saniye boyunca halat sallayın ve omuz, biceps ve karın bölgenizdeki gerilimi görün !

 

4- Dışarıda Çalışabilirsiniz

Türkiye gibi dört mevsimin yaşandığı bir ülkede özellikle bir kaç ay dışında halatı dışarı çıkararak rahatlıkla antrenman yapabilirsiniz. Havanın güzel olduğu bir zamanda spor salonuna kendinizi tutsak etmeyin.. Bol oksijen, güneşin sağladığı D vitamini ve zorlu koşullar doğada antrenman yapmanızı güzelleştirir. Ayrıca havanın soğuk olduğu zamanlarda vücut ısısında yarattığı yükseliş gün boyunca sizi ısıtır! 

5- Taşıması Kolay

Seyahat ettiğinizde, antrenman yapma planınız hala varsa yanınıza koşu bandını ve onlarca kilo olan ağırlıkları almanız pek mümkün değildir. Bunun için en iyi yol TRX veya en fazla ağırlığı 6-7 kilo olan halatlar olabilir.

6- Çeşitlilik

Hep aynı hareketi  aynı hızlarda ve açılarda uygulamak bir noktadan sonra vücut yapılarını platoya taşır bu da gelişimi durdurur. Bir YouTube taraması yaparsanız onlarca yüzlerce halat varyasyonunu bulabilirsiniz.Her hızda ve açıda çalışmayı mümkün kılan bir alettir. Örneğin aynı savurmayı onlarca farklı şekillerde yapabilirsiniz.

 

7- *Daha Az Yaralanma Riski

Halat kullanımında ortak olan durum çift kuvvet etkisi ve karşı taraf hareketi, vücutta adaptasyonu hızlandırırken yaralanmaları önler, çünkü hareketi yaparken her kişi kendi güç üretimi ile sınırlanır.

Sporcu güç üretebildiği kadar patlayıcı veya dinamik olabilir, böylece dayanıklılık, kuvveti hıza çevirme ve beceri kazanma fırsatı yaratır.

8- Zayıf Vücut Parçalarını Güçlendirmek

İkili kuvvet dinamiği sayesinde (yer çekimi etkisi ve geri dönen halat dalga kuvveti), güçsüz olma eğiliminde olan bölgeleri güçlendirir: kavrama gücü, omuzlar, çekirdeğiniz (core) , kalçalarınız, dizleriniz, ayaklarınız, ayak bilekleriniz ve en önemlisi zihniniz gelişir !! Halat dalgalarındaki kuvveti artırma kabiliyetiniz arttıkça tutuş-kavrama kuvvetiniz ve tutuş direnciniz artar.

Halat dalgaları ne kadar yüksekse o kadar fazla kuvvet üretirsiniz.Bunun için kalçanızı etkili kullanmalısınız.

 Halata rotasyon varyasyonları katarsanız Core kaslarının katılımı artar. Bunun dışında hareketler boyunca omurga nötr pozisyonda tutulması gerçek bir Core kuvveti gerektirir.

9- Mobilite ve Stabilite

Bütün spor alanlarında olduğu gibi mobilite (hareketlilik), dayanıklılık ve kuvvetten önce gelmelidir.Çünkü dayanma gücü, kuvvet üretme devamlılığı, güç üretme öncesi kas istikrarını sağlayan bir faktördür. Kavrama, omuzlar, çekirdek, kalçalar, dizler, ayak ve ayak bileklerinde hareketlilik arttıkça, sporcu performansında çarpıcı bir iyileşme gerçekleşir. Halat çalışmaları özellikle omuz hareketliliğini iyileştirdiğine dair bir çok bilimsel çalışma vardır.

Tekrarlanan dalgalar sayesinde alt ve üst bölümde bulunan kaslarda gerçek bir stabilite (kararlık) sağlanır. Birlikte kasılabilme ve iş yapabilme yetisini güçlendirir. Bu da sportif performansın en önemli yoludur. Çünkü siz koşarken, şut veya yumruk atarken kası izole edemezsiniz, kaslar hepsi birlikte çalışır !

10- Arkadaşınızla Spor Yapabilirsiniz

Bazı insanlar tek başına spor yapmayı sevmiyor. Motivasyon için kızlar arkadaşı veya erkek arkadaşlarıyla spor yapmak isteyenler için halat harikadır. Örneğin 1:3 dinlenme veriyorsunuz (30 saniye yüklendiniz 90 saniye dinleniyorsunuz.) sizin dinlenme zamanınızda diğer iki arkadaşın değişmeli olarak halatla çalışabilirler.

Nasıl Halat Almalıyım ?

  • İdeal ölçümü halat çapı 35-42 mm olup, boyları 8 ile 20 metre arasında değişiyor
  • Ancak ideal halat çapı 38 mm, halat boyuysa 12 metredir.
  • Halatın aşırı kalın olması tutuşu ve savurmayı zorlaştırır bu yüzden 40 mm üstü tercih edilmez.
  • Boyunun aşırı kısa oluşuysa verimi düşürür bu yüzden 12-20 metre arası idealdir.
  • Aldığınızda tutma yerinde kauçuk yoksa bu bölgeyi elektrik bandıyla kapatabilirsiniz.

Halat Antrenmanları ve Bilimsel Çalışmalar

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25853917

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26049794

 

1 COMMENT

  1. […] Halatlar, yer çekimi kuvveti ve oluşturduğu dalgaların gücüyle insan sistemlerinin (kardiyovasküler, pulmoner ve sinir sistemleri..) fizyolojik tepkilerini geliştirmek için kullanılan alettir. Kısaca çift kuvvetli dinamik etki yaratan bir alettir. (1) […]

Bir Cevap Yazın