Advertisement

Bugün ki yazıda Süper Lig’in de içinde bulunduğu 28 ligin mesafeleri hakkında konuşacağız.

Başlayalım…

Futbol ortalama bir oyuncunun toplam kat ettiği mesafe 10-12 km’dir. Bu mesafenin yaklaşık %8-12’si (800-1200m) yüksek şiddetli koşulardır (19.8 KM/H -25.2 KM/H) %1-2’si (200-300m) ise sprint olarak kat edilir. Koşu mesafeleri bir önceki yazımda bahsettiğim gibi ne kadar başarı ile ilişkilendirilmese de üst ligler de oynayan ve alt ligler de oynayan oyuncuların arasında bir belirleyici faktör olarak görebiliriz. Kat edilen mesafelerde topla yapılan koşuların bir miktar başarı faktörü olduğunu gördük. Yüksek hızlı atraksiyonlarında gollerden önce en sık gerçekleşen eylem olduğunu düşünürsek de doğru yerde yüksek hızda koşular bize maçları kazandırabiliyor.

Ligimiz ve diğer ligler burada ne durumda buna göz atalım…

Advertisement

2020-2021 sezonunda 31 ligden 7855 maç ⚽️ analizi yapıldı.

KAT EDİLEN TOPLAM MESAFE ⇓

 

KAT EDİLEN TOPLAM YÜKSEK ŞİDDETLİ KOŞU MESAFESİ ⇓

 

Toplam koşu mesafelerine baktığımızda Türkiye 27 lig içinden 26.sırada.Yüksek şiddetli koşulara baktığımızda ise 27 lig içinde 23.sırada.(turnuvalar dahil edilmemiştir)

Ligler arası fiziksel taleplere baktığımızda Türkiye Avrupa ligleri arasında fiziksel talepler arasında son sıralarda yer alıyor. Burada bir konuya da ufak bir değinmek istiyorum ; Arda Güler’in sakatlığı sonrası herkes oyuncuların fitness antrenmanı seviyesini eleştiriyor sadece ???? dış görünüşüne bakarak yeterli yetersiz olduğunu söylüyor ancak Arda Güler temaslı bir sakatlık yaşamıştır burda onu eleştirilecek bir durum söz konusu değildir demek istediğim daha önce Avrupa’ya giden diğer oyuncuların yaşadığı sakatlık bunların hepsi fitness seviyesi ile alakalı değil oyuncuların oynadığı liglerde maruz kaldığı yükler ile de doğrudan alakalı buna bağlı olarak Avrupa’ya giden oyuncular fiziksel talepleri daha önce bu yüklenmelere maruz kalmadığı için sakatlığa daha açık bir hale geliyor ❌oyuncular bu yüklenmelere maruz kalmadığı için sakatlığa daha açık hale bu yüzden oyuncular hem sezon içinde bu yüklere ( sprint mesafesi yüksek şiddetli koşu mesafesi toplam mesafe hızlanma yavaşlama) maruz kalmalı sadece demek istediğim Avrupa’ya gidecek oyuncuların bu bilinçte olması buna göre antrenman yapması.

2020-2021 sezonunda ülkemizi şampiyonlar liginde temsil eden Başakşehir’in grubunun toplam koşu mesafelerinede bakacak olursak ;

Leipzig 112.84 KM grubu 2.sırada tamamladı

Manchester United 106.13 KM grubu 3.sırada tamamladı

Başakşehir 104.84 KM grubu 4.sırada tamamladı

Paris 104.21 KM grubu 1.sırada tamamladı

Bu sezon şampiyonlar ligi verilerini incelediğimizde:

Paris 32 takım arasından şampiyonlar liginin en az koşan takımı onun arkasından 31.sırada Başakşehir geliyor eğer rakibiniz kadar kaliteli bir takıma sahip değilseniz maç anında daha fazla mesafe kat etmeniz gerekiyor ama burada gördüğümüz 32.takım arasında Paris’in arkasından gelen bir Başakşehir var. Yukarıda ligleri incelediğimizde Türkiye liginin bu ligler kadar mesafelere maruz kalmadığını gördük bundan dolayı takımlarımız Avrupa Ligi’ne gittiğin de fiziksel olarak bu problemlerle karşılaşabiliyorlar. Başakşehir’de burda ligimizin kalitesinin kurbanı oluyor diyebiliriz aynı problemi 2021-2022 sezonunda Beşiktaş en az mesafe kat eden takım olarak ve 2018-2019 yılında Şampiyonlar Ligin’de  Galatasaray 102.171 KM mesafe kat ederek o sezonun en az toplam mesafe kat eden takım olarak yaşamıştır.

Ligler arasında baktığımızda ülkemiz koşu mesafelerinde yüksek şiddetli koşularda diğer liglere göre geridedir. Bu koşu talepleri karşılanamadığı için takımlarımız ve oyuncularımız fiziksel problem yaşayabiliyorlar. Takımlar hem lig hem şampiyonlar liginde maç oynadıklarında bu yüklere maruz kalınmadığı için sakatlık yaşayabiliyorlar örnek olarak 2020-2021 sezonu Beşiktaş 2018-2019 sezonu Galatasaray bunun örneklerinden bir kaç tanesi. Sakatlıkları direkt olarak kimse önleyemez yaralanma ihtimali her zaman vardır Premier Lig’de sezonda bir oyuncunun 1-2 kere sakatlanması normal ve öngörülebilir karşılanır. Sadece baktığımızda sakatlık ihtimallini azaltmak mümkündür sezon içerisinde oyuncular bu yüklere maruz kalacak antrenmanlar ve bu sakatlıkları en az ihtimale getirebilmek için doğru planlanmış futbolcunun ihtiyacı olan fitness antrenmanları yapmalılardır. Maçlardan sonra oyuncuların doğru hidrasyonu, beslenmesi, uykusu, kişisel yaşamı bunlar oyuncunun elinde profesyonelliğinde olan şeylerdir.

Bir sonraki yazımda mevkisel olarak koşu mesafelerini, koşu hızlarını inceleyeceğim yazımda Mbappe, Vinicus, Neymar, Casemiro  gibi oyuncuların toplam mesafelerinin ne kadar olduğu bu mesafelerin hangi hızlarda kat edildiğinden buna göre sezon öncesi planlama mevkisel olarak nasıl olmalı sezon içi nasıl devam etmeli bunlardan bahsedeceğim…

Yazar: Kerem Can Karaca

Instagram: https://www.instagram.com/keremcankaracacoach/

Mail:[email protected]

 

 

 

Advertisement

Bir Cevap Yazın