Home ANTRENMAN ATLETİK PERFORMANS Koordinasyon Nedir? Nasıl Geliştirilir ?

Koordinasyon Nedir? Nasıl Geliştirilir ?

0
36302

Koordinasyon (eş uyum), kasların bir arada uyum içinde kullanılmasıdır.
Belirli spor dalındaki motor becerileri çok çabuk, akıcı, sürekli sergileyebilme yeteneğidir.

Hangi spor dalıyla uğraşılırsa uğraşılsın çeşitli hareket becerileri kazandırılmalıdır.
Koordine biri dediğinizde aklınıza Messinin attığı çalımlardaki estetikliği, Stephen Cury nin topla dans edercesine rakip sahaya girmeleri, Boltun süratlenirken vücudunu harika kullanışı olarak tanımlayabiliriz.


Bu yeti erken yaşlarda geliştirmelidir.Aksi takdirde ilerleyen yaşlarda gelişimi çok daha zor olacaktır.

Düşük koordinasyon yeteneği sürat, kuvvet, dayanıklılık gibi temel biyomotor yetilerin gelişimini engeller çünkü düşük koordinasyon yetisi yeni teknik becerilerin öğrenimini kısıtlar.Yüksek koordinasyona sahip sporcular daha az enerjiyle daha çok iş yaparlar.Çok hızlı olmayıp daha az enerjiyle çok iş yapan sporculara örnek olarak Federer, Zidane,Hagi, Steve Nash gibi sporcular verebilirim.

 

Koordinatif yetiler: Denge, ritim, mekan algısı, hareketlilik gibi alt dallara ayrılır.En net tanımıysa değişen durumlara hızlı ayak uydurabilme yeteneği olarak açıklanır.Örnek olarak futbolda pas alırken topu rakibin konumuna göre kontrol edip oyuna sokabilmek veya basketbolda rakip oyuncunun dengesini bozmak için yapılan fayklerin kalitesi olarak örnek verilebilir.

Koordinasyon fitness yapan biri içinde hayati önem taşıyan yardımcı biyomotor yetidir. Herkes sehpada göğüs press yapabilir ancak neden herkes şınav çekemez? Çünkü bunun en büyük nedenlerinden biri kaslar arası koordinasyonun düşüklüğünün bu eksiklik gerekli kuvvetin üretilmesini engeller.

 

Koordinasyonu geliştirmek için;

  • Önce basit hareketlerin öğretimi yapılır.Daha sonra karmaşık zor hareketler uygulanır.Bu şekilde programlama yapmak bireyin özgüveninide artırır.
  • Hareketler başta yavaş daha sonra akıcı ve hızlı bir şekilde yapılmalıdır.
  • Bacakların hareketini kollarda tersi yönünüde izlemelidir böylece çoklu koordinasyon gelişimi sağlanır.
  • Setler arasında nabız çok yüksek olmamalıdır.Yeteri kadar dinlenilmeli  (30-45 saniye) aksi takdirde yükselen laktat antrenmanın amacını saptırır.
  • Antrenmanın başında vücut dinlenikken uygulanmalı ve 15 dakikayı geçmemelidir.


Koordinasyonu geliştirmek için basit bir çok aleti kullanabilirsiniz.Örneğin; düz bir çizgi, step tahtası,mini engeller,kooordinasyon çemberi,merdiven gibi basit aletleri kullanabilirsiniz.

 

 

NO COMMENTS

Bir Cevap Yazın